Το οινοποιείο μας βρίσκεται στο 18ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ηρακλείου-Μοιρών, στο δημοτικό διαμέρισμα Κεράσια του δήμου Ηρακλείου. Ερχόμενος κάποιος στο οινοποιείο μας, μπορεί να επισκεφτεί την μονή Παλιανής, το ιερό δέντρο τις Μυρτιδιώτισσας, τα μινωικά πατητήρια, τον οικισμό Βλαχιανά με τον ιερό ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου κ.ά.

Η ιερή μονή Παλιανής είναι από τ’ αρχαιότερα μοναστήρια της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Α. Ξυγγοπούλου, ιδρύθηκε τον 3ο με 4ο μ.Χ. αιώνα (350-450). Κατά την Αραβική κατοχή (826-961), μάλλον η μονή καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε ξανά την δεύτερη βυζαντινή περίοδο (961-1204).

Ο ιερός ναός είναι βασιλική τρίκλητος και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, τους τρεις Ιεράρχες και τον Άγιο Παντελεήμονα.

Στο νότιο μέρος του ναού υπάρχει η Αγία Μυρτιά. Κατά την παράδοση υπάρχει η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στην ρίζα της. Το δένδρο είναι πάνω από χιλίων χρόνων.

Στην περιοχή του μοναστηριού υπάρχουν μινωικά πατητήρια λαξευμένα πάνω σε βράχο.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει ο οικισμός των Βλαχιανών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε παραμείνει ακατοίκητος. Τώρα έχει αναστηλωθεί μια κατοικία και ένα μικρό ξενοδοχείο. Επίσης υπάρχει ο Ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου κατασκευασμένος την Β’ βυζαντινή περίοδο επί Νικηφόρου Φωκά. Η θέα από ‘κει είναι καταπληκτική. Με υψόμετρο 400μ. και καθαρή ατμόσφαιρα φαίνεται το Ηράκλειο, η Ντία, τα χωριά Αυγενική, Κεράσια, Βενεράτο, Δαφνές, Προφήτης Ηλίας και η μονή Παλιανής.

Στην περιοχή θα βρείτε πολλά σούπερ μάρκετ για τα ψώνια σας, παραδοσιακά καφενεία, καφετέριες, ταβέρνες, φούρνους και βενζινάδικα, για μια άνετη διαμονή. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Μέχρι την δεκαετία του ’90 η περιοχή έβγαζε χιλιάδες τόνους εξαιρετικής σταφίδας. Τώρα βγάζει μερικούς τόνους σταφίδας, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τσικουδιά και φυσικά κρασί ανωτέρας ποιότητας.

© 2019 Οινοποιείο Ευφροσύνη | ΚΕΡΑΣΙΑ | ΗΡΑΚΛΕΙΟ | Τηλ.: 6992399606